vineri, 13 iunie 2008

Romania si pirateria



Romania - pierderi de 151 milioane de dolari


Romania a inregistrat pierderi de 151 milioane dolari din cauza pirateriei software,in 2007, in crestere fata de anul 2006 cand acestea au fost evaluate la aproximativ 114 milioane de dolari, a se arata intr-un raport realizat de IDC.

Potrivit studiului, piarateria software este un fenomen extrem de raspandit in societatea romaneasca extinzandu-se in toate ariile de activitate ale industriei romanesti. Romania are acelasi nivel al pirateriei ca si media regiunii central si est europene, adica 68 la suta. Acesta rata a scazut doar cu un punct procentual fata de anul 2006, dar pierderile cauzate de acest fenomen sunt in crestere, releva raportul IDC, realizat pentru Business Software Alliance (BSA).

"Rata pirateriei in Romania la sfarsitul anului 2007 demonstreaza atat faptul ca s-au facut pasi importanti in combaterea acestui fenomen, cat si ca mai avem de lucru, inclusiv in constientizarea valorii proprietatii intelectuale de catre utilizatorii de programe pentru calculator. Proprietatea intelectuala este proprietate privata si trebuie respectata ca atare", a declarat avocatul - reprezentant BSA, Magda Popescu.

Conform raportului, pierderile cauzate de software-uri piratate sunt in crestere ca urmare a dezvoltarii pietei emergente. La nivel global, rata pirateriei pe o perioada de 20 de ani a crescut cu 10.000%.

"Microsoft are o abordare proactiva in ceea ce priveste problema pirateriei, compusa din trei dimensiuni - educatie, protectie tehnologica si aplicarea legii. Componenta educationala consta in promovarea avantajelor produselor originale, iar cea de protectie tehnologica se refera la includerea unor elemente de siguranta precum holograme sau certificatul de autenticitate. In ceea ce priveste aplicarea legii, Microsoft colaboreaza strans cu institutiile statuilui si este membru activ al BSA, organizatie care lupta pentru protectia proprietatii intelectuale", a precizat licensing manager al Microssoft Romania, Radu Opris.

In ce priveste industria muzicala procentul de piratare este de 99 la suta.

"Pierderile suferite in diferite domenii, precum cel al dezvoltarii de software, industriei muzicale sau a jocurilor se reflecta direct si in Produsul Intern Brut, reprezentand evaziune fiscala", a adaugat Opris.

Alaturi de Microsoft, in campania de educare impotriva pirateriei de orice tip sunt organizatii nonguvernamentale precum Business Software Alliance, Motion Pictures Association, React, Uniunea Scriitorilor si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania.

Niciun comentariu: